Hur mycket får jag lasta i bilen? Alla bilar vägar inte lika mycket och är inte utformade på samma sätt. Det, i sin tur, innebär att alla bilar inte har samma maximala gräns när det kommer till last. Idag finns det regler och lagar som säger hur mycket just din bil får väga – bilens vikt och lasten inkluderad.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Titta på registreringsbeviset

Det enklaste sättet för dig att kontrollera hur mycket du får lasta din bil är genom att titta på registreringsbeviset. I registreringsbeviset kan du enkelt se hur mycket maxlasten för just ditt fordon ligger på. Tittar vi på vanliga personbilar ligger maxlasten vanligtvis på ca 450 kilo. Detta är dock något som kan variera en hel del mellan olika modeller (exempelvis Renault Clio och Volvo XC90). Det är viktigt att komma ihåg att maxlasten inte enbart gäller för föremål som väskor, möbler eller andra ting som du lastar. Den inkluderar även vikten för passagerare (dock ej förare).

Räkna ut hur mycket du får lasta i bilen – är det möjligt?

Det finns sätt som du kan gå tillväga för att räkna ut hur mycket din bil får väga totalt. Då menar vi inte bara fordonet i sig eller enskilt bagage och last, utan den totala vikten med både fordon, passagerare och eventuell last och bagage. För att beräkna fordonets totalvikt kan du bara enkelt addera maxlasten med tjänstevikten. Det förutsätter dock att du vet hur mycket maxlasten ligger på, t.ex. genom att kontrollera i registreringsbeviset.

Passagerares vikt behöver inkluderas i maxlasten, men förarens vikt är redan inräknad i tjänstevikten. Observera att förarvikten är beräknad till 75 kilo. Väger du mer än så behöver du ta dessa kilon i beaktande när du räknar ut hur mycket du kan lasta. Många gör misstaget att lasta alldeles för mycket, men detta är något som kan stå dig dyrt. Vill det sig illa och maxlasten är kraftigt överskriden kan du riskera att förlora körkortet.