När blir en bil besiktningsbefriad? Personbilar och lastbilar som väger högst 3,5 ton behöver kontrollbesiktigas för första gången efter att de tas i bruk, högst efter 36 månader. Vid andra tillfället efter 24 månader, och sedan var fjortonde månad. Men det finns undantag från lagen. Om din bil är 50 år eller ännu äldre kan den befrias från kravet på besiktning. Du behöver inte själv ansöka om besiktningsbefrielse, detta inträder automatiskt om det finns en giltig och godkänd kontrollbesiktning som gjorts under de senaste två kalenderåren.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Fordonsår och omfattning

När en bil blivit minst 50 år eller äldre blir den besiktningsbefriad om en godkänd kontrollbesiktning har gjorts. Åldern beräknas utifrån fordonsåret i vägtrafikregistret. De fordon som slipper besiktning är 50 år gamla personbilar och släpvagnar som kan dras av bilar. Även motorredskap i klass I och släpvagnar som dras av dessa, samt motorredskap som byggts av ombyggda bilar räknas in. Även traktorer framställda av ombyggda bilar, till exempel Epa- och A-traktorer, omfattas av reglerna.

Bland de fordon som omfattas hittar vi också 40 år gamla motorcyklar, och en del amatörbyggda fordon som är skapade för att efterlikna äldre fordon. De kan efter att en kontrollbesiktning gjorts undantas från besiktningskrav. De motorcyklar och personbilar som registreras som tävlingsfordon kan under vissa förutsättningar befrias. Även fordon som förvaras på öar utan en fast förbindelse till fastlandet kan undantas från kravet på kontrollbesiktning.

Nya besiktningsregler för flera fordonstyper

De nya besiktningsreglerna infördes i maj 2018. Du kan själv kontrollera om ditt fordon är befriat från besiktning genom att titta på besiktningsdatum för fordonet hos Transportstyrelsen. Även om ditt fordon inte har uppnått 50 års ålder än kan särskilda regler gälla. En personbil som är äldre än 30 år behöver bara besiktigas vartannat år. Även motorcyklar omfattas av de nya reglerna, där de från det fyrtionde kalenderåret efter fordonsåret kan undantas från krav på periodisk kontrollbesiktning.