Hur mycket får bilen dra med b körkort? Ska du kanske flytta, eller behöver du bara köra ett riktigt stort lass skräp till tippen? Då kanske du undrar hur mycket du lagligt får dra med din bil om du har ett B-körkort? Det ska vi reda ut i den här texten.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så mycket får du dra med bilen om du har ett b körkort

Så hur mycket får bilen dra med b körkort? Det finns flera typer av körkort, men det vanligaste är att man har ett så kallat B-körkort. Detta körkort ger behörighet till att köra personbil, personbil med lätt släp samt lastbil. Med denna typ av körkort får du med andra ord köra bil med släpvagn.

Det är dock viktigt att du kör ett så kallat lätt släp. Ett lätt släp överstiger inte en vikt på 750 kg tillsammans med lasten. Det finns dock undantag.

Ett släp kan fortfarande klassas som lätt om själva kombinationen med bil och släp inte överstiger en vikt på 3500 kg, det vill säga tre och ett halvt ton.

Är vikten på lasten hög kan du alltså komma runt problemet genom att köra släpet med en lättare bil. Kom bara ihåg att mindre bilar generellt inte har samma kraft som större bilar (exempelvis en SUV), något som gör att du kan få svårt att dra en tyngre last med en liten bil.

Testa vår släpvagnskalkylator

Detta krävs för att få köra tyngre last

Är du i behov av att ofta köra laster som överstiger 750 kg i vikt? Då behöver du en annan typ av körkort. Med ett utökat B-körkort får släpvagnens och bilens vikt uppgå till som högst 4500 ton tillsammans.

Det finns också något som kallas BE-körkort. Ett sådant körkort ger behörighet att dra en eller flera släpvagnar utan att det finns någon begränsning av den totala vikten.

Det finns naturligtvis också körkort som ger dig rätt att köra en tyngre lastbil, till exempel C1 eller C. Dessa körkort brukar dock mest personer som kör i yrket vara i behov av.

Läs mer: Hur snabbt får man köra med släp?