Volvo är på många sätt förknippat på med Sverige. De gör förutom personbilar även bussar, transportbilar och en del andra fordon. Men vad betyder Volvo egentligen? Det är faktiskt latin och står för ”jag rullar”. Vad kan egentligen vara mer passande än det? Volvo har en väldigt anrik historia som började redan 1927.

Det var då den första bilen rullade ut från fabriken. Den hade då namnet Jacob. Volvo var tidiga med att tillverka bilar i Sverige och det är en av många anledningar till att de har kunnat bygga sig ett så starkt varumärke genom åren. Ytterligare ett är den höga kvaliteten på bilarna.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vilka är männen bakom namnet Volvo?

Det var två män vid namn Gustaf Larsson och Assar Gabrielsson som startade Volvo en gång i tiden. Således var det även de som kom på namnet Volvo. Gabrielsson var tidigare verksam i Frankrike men funderade om inte Sverige skulle vara ett lämpligt land för biltillverkning. De startade upp allt under 1924 men vi vet inte om de hade ett namn klart redan då.

När man hade tillverkat de första vagnarna som skulle presenteras gick fabriken under namnet AB Volvo. De var dock inte de första som använt namnet utan det var en tidigare verksamhet. Det latinska ordet för ”jag rullar” skulle dock komma att bli förknippat med de ikoniska bilarna.

Står för mer än en bil

Vad betyder Volvo? När många hör ordet Volvo idag tänker de inte bara på en bil. De tänker även på något som symboliserar Sverige och kärnfamiljen. När man pratar om att bli vuxen pratar om ofta om att skaffa villa, vovve och Volvo. Det är alltså ett företagsnamn som är symbol för någonting mycket större. Det är också ett namn som väldigt många har växt upp med. De flesta familjer har nämligen ägt en Volvo någon gång i livet.

Vilka äger Volvo idag?

I dagens läge ägs Volvo Car Group (Volvo Cars) av Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) i Kina, som är majoritetsägare. Volvo Cars var tidigare en del av den svenska Volvokoncernen fram till 1999, då företaget köptes upp av Ford Motor Company. År 2010 blev Volvo Cars sedan förvärvat av Geely Holding. Detta ägarskap har bidragit till företagets fortsatta utveckling och framgång på den globala marknaden.

Läs mer: Hur många bilar tillverkar Volvo per dag?