Vad kostar en bil per mil? Bilens milkostnad påverkas av mer än bara drivmedelskostnaden. Andra saker som spelar in är värdeminskningen och hur mycket pengar som måste läggas på underhåll och service. Det finns stora skillnader mellan olika bilmodeller och hur duktig man är som förare på att undvika onödigt slitage.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så mycket kostar en bil per mil

I Sverige är det vanligt att räkna på omkring 20 kronor till 35 kronor per mil (om det är en lyxbil får du räkna med betydligt mer än 35 kr). Den största kostnaden står värdeminskningen för. Har du köpt en ny bil kommer den tappa kraftigt i värde de första åren och ju mer bilen används, desto större värdeminskning. En tumregel är att en nyproducerad bil kan ha en värdeminskning på uppemot 40 % på bara tre år och den största värdeminskningen sker under det första året.

Det är också en stor anledning till att bilens miltal är så avgörande för priset på begagnade bilar. Har bilen gått färre antal mil är den mindre sliten och ser bättre ut på utsidan och insidan. Alla bilar som körs flitigt utsätts för mycket slitage och får skador och repor, till exempel på grund av stenskott.

Kostnaden för drivmedel

Drivmedel är en annan stor utgiftspost och här är det mest avgörande om det är en bensin-, diesel- eller elbil. Priset för diesel och bensin har stigit och gjort att milkostnaden kraftigt ökat för många bilägare. Även elpriset har i skrivande stund gått upp kraftigt, inte minst i södra Sverige. Samtidigt är elbil fortfarande ett betydligt billigare alternativ än bensin och diesel. Särskilt lönsamt blir det för dig som är bosatt i norra Sverige och kan ladda elbilen hemma.

Övriga kostnader

Det är klokt att även räkna in en del övriga bilkostnader som inte går att komma undan. Exempel är skatt och försäkring, garage och parkering, underhåll som biltvätt, service m.m. Ett sätt att få fram en träffsäker uppgift för sin egna kostnad per mil är att helt enkelt bokföra alla pengar som läggs på bilen under året och sedan dela det med antalet mil som du kört.

Läs mer: Vad kostar det att äga en bil?