Hur ofta måste man kontrollbesiktiga en personbil? Enligt lagen behöver alla personbilar kontrollbesiktigas regelbundet – för miljöns och trafiksäkerhetens skull. Varje personbil behöver besiktigas för första gången högst 36 månader efter att den har tagits i bruk. Andra gången en besiktning bör ske är två år sedan den förra, och därefter ska det gå högst 14 månader mellan varje kontrollbesiktning. Om detta inte görs kommer bilen att beläggas med körförbud. Då är det endast tillåtet att köra bilen den kortaste lämpliga vägen som finns till en besiktningsstation. När bilen är besiktigad upphävs körförbudet.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Noggrann besiktning

Anledningen till att du måste kontrollbesiktiga din personbil så ofta är inte bara för att följa lagen, bilen blir dessutom mycket säkrare att köra, både för dig och för omgivningen. Besiktningen sker på så vis att en specialutbildad besiktningspersonal gör en noggrann genomgång av bilen, både in- och utvändigt. Bilen får dessutom gå igenom en provkörning, bromsprov och olika miljökontroller. Totalt innehåller besiktningen 292 punkter. Det slutgiltiga resultatet samlas i ett protokoll som sedan skickas med när besiktningen är slutförd.

Kontroll av in- och utsida

Först kontrolleras utsidan, där backspeglar, reflexer och lampor som krävs för trafiksäkerheten gås igenom. Hit hör blinkers, bromsljus och strålkastare. Dessutom görs en undersökning av motorutrymmet och att fordonet inte läcker bränsle. Det behöver också finnas en varningstriangel i din personbil, den behöver tas fram före besiktningen.

Även insidan kontrollbesiktigas, där lampor som varnar för fel gås igenom. Vindrutan, bilbälten, förarsätet, ratten, dörrarna samt eventuell gasinstallation och lastsäkrings utrustning besiktigas. Bilens mätarställning noteras, och om bilen har automatväxel kontrolleras om startspärren på den fungerar. Finns det krockkudde i bilen på passagerarsidan ska det finnas ett synligt varningsmärke.

Kontroll av bromsar

Under besiktningen görs ett bromsprov för att se om bilens bromsar fungerar på båda sidorna. Bromsarna måste också vara tillräckligt starka för att klara provet, och stoppa bilen på rätt sätt när pedalen trycks ner.

Nya EU-regler för bilbesiktning från 2025–2026

Från och med juli 2025 föreslås betydande förändringar i EU:s direktiv för kontrollbesiktning. Bland annat måste personbilar och lätta lastbilar som är 10 år eller äldre besiktigas var 12 månad, istället för dagens intervall på 14 månader. Detta innebär ökad kontroll av äldre fossilbilar med högre utsläppsnivåer.

Svealand och Riksdagen stödjer förslaget som syftar till att skärpa miljökontroller, särskilt av dieselröks- och partikelnivåer som svenska besiktningskrav tidigare har varit relativt milda mot. Enligt förslaget kan kostnaderna för ett besiktningstillfälle stiga med ungefär 15 % på grund av tätare intervaller, med ytterligare avgifter för utökade tester.

eCall och nätverksbyte kan påverka bilägare

En viktig nyhet gäller nödanropssystemet (eCall). Från januari 2026 ska bilar som blir typgodkända efter våren 2018 ha stöd för 4G/5G eftersom 2G/3G-näten släcks ner. Om eCall-systemet inte fungerar vid besiktning efter detta datum kan bilen klassas som underkänd, vilket kan leda till körförbud