Hur mycket får jag dra med min bil? Ibland är man i behov av att koppla ett släp eller en trailer på bilen för att dra olika typer av gods. Funderar du över vad just du får dra med din bil på laglig väg? Då reder vi ut begreppen här.

Se vår släpvagnskalkylator

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur mycket du får dra med din bil beror på vilket körkort du har

Det första du måste veta är vilken typ av körkort du har. Körkortet avgör nämligen hur tungt släp du får dra. Det är också bra att känna till vikten på din bil och ditt släp.

 • B-körkort – De flesta som har ett körkort har ett så kallat B-körkort. Detta körkort ger behörighet till att dra ett lätt släp. Med ett lätt släp menas ett släp som inte överstiger 750 kg i vikt. Det finns dock ett undantag. Släpet kan få väga mer så länge inte bil och släp överstiger 3500 kg i vikt tillsammans.

 • Utökat B-körkort – Har du ett utökat B-körkort får du köra lite tyngre bördor. Här gäller nämligen att bil och släp tillsammans inte får överstiga en vikt på 4250 kg.

 • BE-körkort – Har du ett BE-körkort som du tagit innan den 19:e januari 2013 har du rätt att köra en bil med släp med obegränsad vikt. Var dock noga att kontrollera när du tog ditt körkort så att regeln gäller dig.

Vad händer om du kör ett för tungt släp?

Funderar du på att chansa och lasta bilen med ett släp som du vet är för tungt? Då bör du tänka om. Att köra ett för tungt släp är nämligen ett lagbrott som kan leda till böter. I svåra fall finns också en risk för att ditt körkort blir återkallat. Att köra ett för tungt släp är alltså inte en så bra idé. Behöver du flytta tunga bördor från punkt a till punkt b är det alltså i dessa fall bättre att anlita en duktig yrkeschaufför.

En lista på bilar med en dragkapacitet över 1500 kg

 1. Volvo XC40
 2. Audi Q3
 3. Ford Kuga
 4. BMW X3
 5. Volkswagen Tiguan
 6. Nissan Qashqai
 7. Hyundai Tucson
 8. Mercedes-Benz GLC
 9. Kia Sportage