Hur varmt blir det i bilen? Många är bekanta med hur det känns att sätta sig i en bil som har varit utsatt för solen under en längre tid. Det kan ta en stund att kyla ner kupén efter att man har startat bilen. Dock är det inte allmänt känt hur snabbt kupén kan bli väldigt varm.

Under sommaren spenderar vi ofta mycket tid på väg, med eller utan våra husdjur. På en varm sommardag i Sverige kan temperaturen i en bil öka dramatiskt på bara några timmar om fönster och dörrar är stängda – från 20 till 85 grader Celsius. Detta gör att bilen blir en fara för livet – en hund som har lämnats kvar i bilen kan dö av värmeslag på så lite som 20 minuter.

Hur varmt det blir i bilen beror på flera faktorer

Enligt beräkningar från länsstyrelsen kan temperaturen i en bil stiga till uppemot 85 grader om utomhustemperaturen är omkring 20 grader. Flera faktorer påverkar hur snabbt temperaturen stiger, som exempelvis solens höjd på himlen, parkeringens placering och längd, och utomhustemperaturen.

Även om det är svårt att exakt säga hur varmt det blir i bilen, är det uppenbart att det kan bli farligt varmt under en helt vanlig sommardag och temperaturen kan närma sig fyrtiogradersstrecket på bara 15 minuter. Det är dock inte bara under sommaren som faran uppstår, då solen är lika stark i slutet av april som i slutet av augusti.

Likaså om det är självklart att man inte bör lämna barn eller husdjur i bilen, är det ett problem som tyvärr ökar enligt ett försäkringsbolag för husdjur. Varje år händer det att någon råkar illa ut på grund av detta.

Vad säger lagen om du lämnar ett husdjur i bilen?

Om du lämnar ditt djur ensamt i en varm bil kan du ställas inför rätta för djurplågeri. Om du i stället räddar ett djur från en varm bil och agerar utifrån nödvärn, skyddar Brottsbalken §24 dig. Trots detta rekommenderar man att du i första hand kontaktar polisen eller har ett vittne som kan bekräfta att djuret led innan du agerade och räddade djuret.

Källa: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/transportera-hundar

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring