Du har säkert hört namnet, men kanske inte riktigt förstått vad det handlar om. Volvo Polestar, eller Polestar Performance AB som är det korrekta företagsnamnet, är en svensk tillverkare av elbilar. Det härstammar dock från Volvo och sätet i Göteborg, därav kopplingen. Polestars hybrider och elbilar tillverkas i Kina, men företaget jobbar också med motoroptimering åt just Volvo.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Volvo Polestar 1

Först ut med att bära märkets etikett var Polestar 1 som lanserades under hösten 2017. Tillverkningsplats är Chengdu som är en stor stad i Sichuan-provinsen i Kina. Den här modellen utgår från Volvos SPA-plattform och du får alltså en sportig laddhybrid i Volvo Polestar 1.

En VEA-motor driver bilens framhjul medan bakaxeln istället har två elektriska motorer. Totalt har den här Polestar-modellen en effekt på 600 hk och ett vridmoment på 1000 Nm. För att göra bilen lättare har tillverkaren använt kolfiber till karossen.

Volvo Polestar 2

Sedan 2020 byggs den andra modellen från det svensk bilmärket i staden Luqiao, även det i Kina. Polestar 2 är dock en renodlad elbil och alltså inte laddningsbar som Volvo Polestar 1, vilken går att ladda externt.

Räckvidden för Polestar 2 ligger på omkring 50 mil och du får skapligt med hk, närmare bestämt 408 samt Nm på 660. Här är det istället för SPA-plattformen, CMA-plattform som utgör grunden för bilen.

Börsnoterat bolag

Vem äger Polestar? Volvo Polestar finns sedan juni 2022 med på Nasdaq-börsen i USA. Aktiehandeln inleddes efter en mycket positiv första halva av året med bland annat säljrekord och en globalt expanderad verksamhet.

Du hittar Polestar-aktien under koden PSNY. Framtiden ser ljus ut för företaget som gått med målet att sälja tio gånger fler bilar 2025 än vad företaget gjorde 2021.

Inom kort ska även den tredje modellen lanseras, vilken är en SUV. Dessutom planerar bolaget även att påbörja produktion av elbilar i USA.