Vilka vw motorer ska man undvika? Ja, det är sant att vissa ägare av Volkswagen fordon som är utrustade med 1.2 eller 1.4 TSI-motorer har drabbats av kamkedjeproblem. Detta har påverkat flera olika modeller, inklusive Polo, Golf, Tiguan och Passat. Även vissa Audi-modeller, som A1 och A3 (där motorfamiljen kallas TFSI), samt vissa Skoda-modeller som Fabia, Yeti, Rapid, Superb och Octavia, har drabbats av liknande problem eftersom de delar samma motorplattform.

Men kamkedjan är väl slitstark?

Det stämmer att kamkedjekonstruktionen vanligtvis är mycket hållbar och slitstark. Kamkedjor är utformade för att klara av höga belastningar och fungera under lång tid utan behov av regelbundet byte eller underhåll. I vissa fall kan det förekomma problem när kamkedjan blir utsträckt, vilket leder till att ventilerna inte öppnas och stängs vid rätt tidpunkt.

År 2014 genomförde Volkswagen en övergång från kamkedjor till kamremmar i vissa av sina motorer. Denna förändring har faktiskt bidragit till att minska problematiken med kamkedjor. Om man vill undvika eventuella problem med kamkedjor är det därför bäst att undvika VW motorer tillverkade före 2014. Genom att välja en Volkswagen med kamrem istället för kamkedja kan man minska risken för potentiella kamkedjeproblem.

Enligt en maskinskaderapport från Länsförsäkringar från 2020 framkommer det att Volkswagen har stora problem med sina vattenpumpar. I rapporten nämns också att Nissan och Seat är två andra bilmärken som har hög skadefrekvens inom kyl- och värmesystem. Vad gäller Volkswagen sticker skador på vattenpumpen ut, och detta bilmärke stod för nästan två tredjedelar av alla rapporterade vattenpumpskador i undersökningen. Även Skoda och Audi, som delar motor med Volkswagen, hade avsevärt fler vattenpumpskador jämfört med genomsnittsbilen enligt undersökningen.

Slutsats

För det mesta gäller skadorna för bilar som har överskridit bilens servicevintervaller. Det bästa man kan göra för bilen och motorn är att underhålla den med regelbunden service. Särskilt viktigt är detta om du exempelvis kör i stan och ofta med kallstarter, i dessa fall är det extra viktigt att serva bilen. Gärna efter 1500 mil.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring