Förutom att ladda upp batteriet vid behov finns det också andra åtgärder som kan förlänga batteriets livslängd. Till exempel är det bra att regelbundet rengöra batteriet och dess anslutningar från korrosion och smuts. För en vanlig bil räcker det med en laddare på 12 volt.

Vilken batteriladdare ska jag välja?

Tänk på att välja en batteriladdare som är anpassad efter ditt batteri och dina behov. En vanlig bilbatteriladdare fungerar för de flesta, men om du har ett litiumbatteri eller behöver ladda upp flera batterier samtidigt kan du behöva en annan typ av laddare.

Det rekommenderas att man väljer en batteriladdare från ett känt varumärke, som Ctek, Calix eller Defa, för att säkerställa hög kvalitet och pålitlighet. Å andra sidan bör man undvika batteriladdare från Jula, Biltema eller andra lågprisvarianter eftersom de vanligtvis saknar den patenterade tekniken som finns i mer välkända märken. Även om laddare från Jula, Biltema eller Lidl fungerar, kan de inte jämföras i tillförlitlighet med till exempel Ctek, Defa, Calix.

Olika typer av laddare

För att välja rätt batteriladdare är det viktigt att veta vad den ska användas till. En laddare med för lite kapacitet kan vara ineffektiv medan en mer avancerad laddare än vad som behövs är onödig. För en vanlig bil är det en laddare med 12 volt spänning som gäller, medan en lastbil eller annat tyngre fordon behöver en på 24 volt.

Det finns tre olika typer av laddare: grundnivå, mellannivå och avancerad nivå.

  • En laddare på grundnivå har en kapacitet under fem ampere och passar för den som vill underhållsladda batteriet, även om det tar längre tid. Den kan exempelvis användas för att ladda upp EU-mopeder.
  • En laddare på mellannivå har en kapacitet på fem till tio ampere, vilket gör att den kan ställa diagnos och rekonditionera batteriet och är klar redan dagen därpå.
  • En laddare på avancerad nivå, med en kapacitet över 25 ampere, är det bästa valet för stora fordon som skogsmaskiner som kräver mycket.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring