4 hjulsdriven miljöbil? Allt fler svenskar köper bil med fyrhjulsdrift för att dra nytta av alla de fördelar det innebär. Fyrhjulsdriften ses som en säkerhetsfiness, där du får bättre framkomlighet och stabilitet när du färdas på snötäckta vägar eller dunkla skogsfarleder. Fyrhjulsdriften ökar dock också energiförbrukningen, och du kan nästan känna dig lite för säker när du kör. Bilen får bättre fäste och det kan leda till att vissa bilister tar högre fart in i kurvor, men en bil med denna teknik har inte någon bättre bromsförmåga än bilar som är tvåhjulsdrivna.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Miljöbil

Som miljöbilar brukar de bilar räknas som drivs av olika miljöbränslen, inklusive biogas, etanol eller förnybara drivmedel. Även elbilar räknas ofta in bland miljöbilar. Regeringen har definierat en miljöbil som en bil som har utsläpp på maximalt 50 gram koldioxid per kilometer, eller en bil som helt drivs på gas.

Fyrhjulsdrivna laddhybrider

Fyrhjulsdrivna laddhybrider fungerar annorlunda mot bilar som bara har en förbränningsmotor. En bil med förbränningsmotor brukar ha enbart en central differential med uppgift att sammankoppla alla hjul på bilen, och då fördela kraften dit den behövs mest. En fyrhjulsdriven laddhybrid har istället två separata differentialer. Fram- och bakhjul på bilen kopplas ihop med en dator och kan fördela kraften på de olika delarna av bilen. Detta kan ge något av en fördröjning när du kör bilen, så att den inte känns lika reaktiv. Bland de mest sålda laddhybriderna utrustade med fyrhjulsdrift hittar vi Volvo V60, Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Volvo XC60 och Lexus NX.

Elbilar med fyrhjulsdrift

Det finns också elbilar som har fyrhjulsdrift och därmed bättre drivgrepp samt enklare att ta sig fram i tuffa terränger. Utbudet är dock fortfarande relativt begränsat, men när allt fler tillverkare börjar producera eldrivna bilar kommer även utbudet av elbilar med fyrhjulsdrift att öka. Bland de redan befintliga elbilarna i denna kategori hittar vi Tesla Model 3, Volvo C40, Ford Mach E och Polestar 2.