Billig elbil med lång räckvidd? Allt fler svenskar väljer att byta till elbil. Samtidigt är många oroliga kring räckvidden. Hur långt går det att köra med elbilar? Finns billiga modeller som fortfarande har bra räckvidd? Det och mycket mer ska vi reda ut nedan.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Räckvidd för elbilar

En sak som direkt går att slå fast är att skillnaden är enorm mellan olika tillverkare. Vissa elbilar klarar bara ungefär 200 km på en full laddning, medan de elbilar som har bäst räckvidd klarar 600 km eller ännu mer. De som har kortast räckvidd brukar vara avsedda främst som stadsbilar, medan elbilar med längre räckvidd blir mer mångsidiga och går att använda i princip överallt. På landsbygden är det i allmänhet längre mellan laddstolparna och därför krävs bättre räckvidd.

Elbilarna blir allt bättre

Ytterligare en tydlig trend är att tekniken går stadigt framåt. Idag går det att hitta budgetmodeller som har lika bra räckvidd som dyra modeller om man går några år tillbaka i tiden. Flera stora biltillverkare har börjat producera sina egna elbilar. När konkurrensen hårdnar skapas också starka incitament för att öka batterikapaciteten och pressa ner priserna. Undersökningar har visat att svenska bilförare gärna vill se en räckvidd på minst 500 km. Då har de tidigare varit begränsade till dyrare modeller som till exempel Tesla Model S. I skrivande stund har dock Volkswagen en modell som också klarar över 500 km till bara ungefär halva priset. För den som nöjer sig med en räckvidd kring 400-450 km finns numera gott om prisvärda alternativ.

Tips för att hitta billig elbil med lång räckvidd

Ett av de bästa sätten är att göra en jämförelse där du tittar på nybilspriset för elbilen och hur många kilometer räckvidd den har vid full laddning. Delar du priset på antalet kilometer får du fram pris per km räckvidd. Sedan kan du enkelt jämföra olika modeller och se vilken som ger mest räckvidd för pengarna. Kom dock ihåg att även väga in andra faktorer som kvalitet och körkomfort.