Att äga flera bilar kan vara praktiskt för vissa och en hobby för andra. Men hur många bilar får man äga​? Det finns ingen specifik begränsning i svensk lag för hur många fordon en person kan äga, så länge man kan ta ansvar för fordonens skatter, försäkringar och underhåll. Däremot kan det finnas en hel del praktiska och ekonomiska hinder att överväga.

Vad krävs för att äga flera bilar?

Att äga flera bilar innebär ett större ansvar. Varje bil måste vara registrerad i ditt namn och ha en giltig trafikförsäkring, så länge bilen är påställd. Utan försäkring riskerar du böter och eller till och med att bilen beslagtas. Dessutom måste fordonsskatt betalas för alla bilar, vilket kan bli en stor utgift om du har flera fordon. Utöver detta är det viktigt att se till att bilarna är i trafiksäkert skick och genomgår regelbundna besiktningar.

För dem som bor i städer kan parkeringsmöjligheter vara en stor utmaning. Många kommuner har begränsat antal parkeringsplatser och kostnaderna för att hyra en plats kan snabbt bli höga. Har du fler bilar än vad som ryms på din egen tomt eller parkering, kan detta bli ett praktiskt problem som kräver en lösning.

Begränsningar för bilägande i praktiken

Även om det inte finns någon juridisk gräns för hur många bilar du kan äga, kan vissa situationer skapa utmaningar. Om du exempelvis köper och säljer bilar ofta kan det betraktas som näringsverksamhet. Skatteverket kan kräva att du registrerar dig som företagare om det verkar som att du driver bilhandel. Detta gäller även om det är en hobby som sker på fritiden. Men du kan ju så klart driva en hobbyverksamhet så vitt du inte tjänar några eller väldigt lite pengar på det.

Det är också viktigt att tänka på miljön. Äldre bilar med höga utsläpp kan belasta både plånboken och klimatet. Miljözoner i större städer begränsar vilka bilar som får köra inom vissa områden, vilket kan innebära att du måste anpassa din bilpark. För dig som äger flera bilar kan detta bli en fråga om att balansera kostnader och miljöpåverkan. Utöver detta så är det viktigt att skrota eller sälja bilarna på rätt sätt, ”dumpa” inte bara bilarna där det finns plats, det kan resultera i rätt höga böter.

För företagare som äger fordon i sin verksamhet finns ytterligare regler. Företag behöver tillstånd för att bedriva bilhandel och är ofta skyldiga att bokföra fordon som tillgångar. Detta kan innebära mer administration, men det är också en möjlighet att dra nytta av momsavdrag och andra skattemässiga fördelar.

Så hur många bilar får man äga?

Som vi har redan konstaterat så finns det ingen formell gräns för hur många bilar en privatperson kan äga, men praktiska och ekonomiska faktorer spelar en stor roll. Ju fler fordon du äger, desto mer ökar kostnaderna för skatter, försäkringar och underhåll. För att göra ett hållbart val är det viktigt att tänka igenom hur mycket du använder varje bil, vilka kostnader som tillkommer och om det finns tillräckligt med utrymme för dem.

Oavsett om du har en bil för varje familjemedlem eller samlar på unika modeller, är det avgörande att balansera ansvar och behov. Genom att planera noga och förstå reglerna kan du göra bilägandet till en smidig och njutbar del av din vardag.

Källor:

https://www.na.se/artikel/en-agare-har-249-bilar-flest-registrerade-fordon-i-lanet-har-man-over-100-finns-det-skal-att-fundera

https://www.sverigesradio.se/artikel/agare-kan-fa-tiotusentals-kronor-i-straffavgift-for-dumpade-bilar

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring