Bil med låg skatt och försäkring? Som bilägare kan skatt och försäkring bli en ganska betydande kostnad. Det finns stora skillnader beroende på vilken bil du väljer. Bäst är i regel att välja en liten miljöbil från ett prisvärt bilmärke.

Bil med låg bilförsäkring

Det är ingen överraskning att sportbilar och lyxbilar har höga bilförsäkringar, medan billiga småbilar har låga bilförsäkringar. I undersökningar för genomsnittligt årspris för helförsäkring har mindre bilar från Daewoo, Dacia, Skoda och Renault placerat sig bra.

Det är goda val för dig som vill ha en låg försäkringskostnad. Enklast är att göra en snabb jämförelse på nätet och se hur mycket pengar som går att spara.

Bil med låg fordonsskatt

En kostnad som inte får underskattas är fordonsskatten. Den straffar äldre bilar och bilar som har höga koldioxidutsläpp. Väljer du en miljöbil kan du istället befrias från fordonsskatt under de första fem åren. I juli 2018 infördes nya regler enligt systemet Bonus-Malus. (läs mer här)

Endast elbilar och hybridbilar räknas numera som miljöbilar som har rätt att vara skattebefriade under de första åren. Vad du bör undvika är stora och tunga bensin- eller dieselbilar som drar mycket bränsle per mil.

Det finns vissa undantag för bilar som gör att de kan bli skattebefriade. Fordon som har 30 år eller mer på nacken är befriade från fordonsskatt. Dock får de i så fall inte användas i yrkesmässig trafik.

Om så är fallet ska fordonsskatt fortfarande betalas in. Regeln om att äldre bilar är skattebefriade är bra för den som tycker om veteranbilar.

Summering

Vill du ha en bil med låg skatt och låg försäkring, lönar det sig att välja en billig miljöbil i en mindre storlek. Under de första fem åren har du möjlighet att slippa fordonskatt.

Försäkringskostnaden blir också mycket lägre än om du till exempel väljer en sportbil. Ett tips är att alltid försöka hålla sig uppdaterad, eftersom det ibland sker lagändringar som påverkar skatt och försäkring för bilar.

Bonus systemet i bonus malus har upphört från och med 8 november 2022.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring