Fyrhjulsdrivna system är avgörande för att ge bättre dragkraft och stabilitet i krävande förhållanden, men det är viktigt att välja rätt system för dina behov. Det finns flera olika typer av fyrhjulsdrivna system, inklusive mekaniska, elektroniska och hydrauliska system.

Typer av fyrhjulsdrivna system

Mekaniska system använder differentials och manuella lås för att fördela vridmomentet mellan fram- och bakaxeln.

Elektroniska system använder sensorer och en dator för att övervaka och justera fördelningen av vridmomentet.

Hydrauliska system använder hydraulisk tryck för att justera fördelningen av vridmomentet.

Det är också viktigt att notera att fyrhjulsdrivna fordon vanligtvis har högre bränsleförbrukning och högre kostnad. Men om du bor eller kör i områden med dåligt väder eller svåra terrängförhållanden, kan det vara värt investeringen för att få ökad dragkraft och säkerhet.

Fyrhjulsdrift (4WD)

4WD är ett fordonsdrivsystem som driver alla fyra hjulen och ger dubbelt så mycket dragkraft som tvåhjulsdrift. Typiskt utformad för terrängkörning, är 4WD ofta ihopkopplad med låsta differentialer för att maximera prestanda i utmanande terräng, som snö eller lera.

Låsta differentialer säkerställer att båda hjulen på samma axel låses ihop, vilket ger maximal dragkraft även när ett hjul slirar. 4WD är ett populärt val för 4×4-fordon och fritids-SUV:ar för utomhusbruk, och den kan enkelt slås på eller av beroende på situationen.

Fyrhjulsdrift (AWD)

Fyrhjulsdrift (AWD) liknar 4WD genom att den fördelar kraften till alla fyra hjulen, men den är designad för hastighet och hantering snarare än terrängkörning. AWD övervakar ständigt dragkraften för alla fyra däcken och justerar kraften till varje hjul efter behov, en teknik som kallas ”torque vectoring”.

När det gäller prestanda för lyxfordon är vissa AWD-system utformade för att skicka ytterligare kraft till bakdäcken för acceleration, eller minska kraften till bakhjulen på hala vägar för att förbättra stabiliteten. Sammantaget är AWD en mer sofistikerad 4×4-teknik som ger bättre hantering och förbättrad prestanda under olika körförhållanden.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring