Bilens AC har blivit en viktig del av vår körupplevelse. Men vad händer när den inte fungerar som den ska? Om du märker att din AC inte kyls ordentligt eller om det luktar illa när du startar den, kan det vara en indikation på att något är fel. Ibland kan det vara enkelt att åtgärda problemet, men andra gånger kan det kräva mer omfattande reparationer.

En vanlig orsak till AC-problem är läckage i systemet, vilket kan leda till att kylmedlet läcker ut och gör att AC:n inte fungerar som den ska. Andra problem kan inkludera problem med kompressorn eller elektroniska komponenter i systemet.

Manuell eller automatisk luftkonditionering

När vi talar om luftkonditionering i bilen, finns det olika system som används för att justera temperaturen och ventilationen. Det kan vara bra att känna till dessa systemets grundläggande principer.

En av de vanligaste systemen är manuell AC och ger dig möjlighet att vrida på ett reglage för att justera temperaturen.

En annan typ av system är ECC eller ACC, som står för Electronic/Automatic Climate Control. Detta system är helautomatiskt och du kan ställa in den önskade temperaturen, och bilen sköter resten åt dig. Med hjälp av olika sensorer och teknologi justerar systemet luftflödet och temperaturen i bilen, så att du kan hålla en bekväm temperatur under din körning.

Så fungerar en AC

Luftkonditioneringssystemet i bilen är uppbyggt av flera olika komponenter. De tre huvuddelarna i systemet är kompressorn, kondensorn och förångaren.

  • Kompressorn ansvarar för att pumpa runt kylmedel och smörjande olja i systemet och drivs av motorns multirem.
  • Kondensorn tar emot det värmda köldmediet och kyler ner det med hjälp av en kylare som antingen använder fartvinden när bilen rullar eller en fläkt när bilen står stilla.
  • Förångaren är kylelementet i kupén, där varm luft tas emot på ena sidan och kall luft lämnar på den andra.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring