När ska jag besikta bilen? Att vara bilägare må innebära en hel del rörelsefrihet, men det är också ett stort ansvar och många saker som man måste komma ihåg. Som bilägare måste du inte bara se till att din bil har rätt bränsle eller drivmedel, utan du måste också ha koll på vilka lagar som gäller för däckskifte, dubbdäck, service och besiktning.

En besiktning är något som alla bilar måste gå igenom på regelbunden basis för att du ska kunna föra fram ditt fordon lagligt i trafiken. Från och med maj 2018 fick Sverige nya besiktningsregler. Förändringen innebar bland annat att de fasta besiktningsperioderna har tagits bort.

Fasta besiktningsperioder var tidigare något som baserades på den slutsiffra som fanns i fordonets registreringsnummer. Idag använder man sig istället av rörliga besiktningsperioder, men även det kan vara klurigt att ha koll på.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur funkar det när jag ska besikta bilen?

När du ska besikta bilen beror det bland annat på vad det är för typ av fordon och hur fordonet används. För personbilar som har en totalvikt på maximalt 3500 kg gäller följande.

  • Ska du besikta en bil för allra första gången är det viktigt att du inte väntar för länge. Det beror helt enkelt på att den första kontrollbesiktningen måste utföras inom 36 mån efter att din bil tagits i bruk.

  • Efter att den första kontrollbesiktningen är genomförd behöver du inte utföra den andra på ett bra tag. Den andra kontrollbesiktningen ska utföras som senast 24 mån efter att den första besiktningen utfördes.

  • När du har tagit dig igenom både första och andra besiktningen behöver du genomföra en kontrollbesiktning senast var 14 månad. Detta gäller alltid, senast månaden efter din senaste besiktning ägde rum.

Eftersom det inte längre finns fasta besiktningsperioder kan du när som helst välja att besiktiga bilen, så länge du inte överstiger 14 månader från senaste besiktningstillfället.

Läs mer: Vad händer om bilen inte går igenom besiktningen?