När din bil blir underkänd får du ett detaljerat dokument som beskriver exakt vilka åtgärder som behöver vidtas för att den ska gå igenom besiktningen vid nästa tillfälle.

Att bli underkänd på besiktningen är frustrerande men det är inte världens undergång. Du får normalt en månad på dig att åtgärda de problem som identifierades i besiktningsrapporten innan ombesiktning och efterkontroll. Var noga med att följa tidsfristen som anges i besiktningsprotokollet.

Efter att din bil har underkänts

Efter att din bil har underkänts på besiktningstestet, kommer besiktningsrapporten, även kallad protokollet, att ange exakt vilka reparationer som behöver utföras för att bilen ska godkännas vid nästa efterkontroll.

Det är upp till dig att välja en kvalificerad verkstad som kan utföra de nödvändiga reparationerna enligt besiktningsrapporten. På så sätt kan du försäkra dig om att bilen går igenom besiktningen när mekanikern har åtgärdat de nödvändiga problemen som anges i besiktningsrapporten.

Besiktningsrapporten gör det enkelt för dig att förklara vad som är fel med bilen, oavsett vilken verkstad du väljer, även om du själv inte har en klar bild av vad problemet är.

Vad kontrolleras vid en ombesiktning?

Vid ombesiktningen kontrolleras endast de områden som orsakade underkännandet vid föregående besiktning. Detta innebär att du får en delbesiktning, så det är avgörande att verkstaden har åtgärdat alla de problem som identifierades i besiktningsrapporten på ett korrekt sätt.

Det är mycket viktigt att du planerar din besiktning i tid och ser till att besiktningstesta din bil när det är lämpligt. Kom ihåg att det är förbjudet att köra bilen om den har ej godkända punkter och krav på efterkontroll – förutom till verkstad eller besiktningshall.

Vissa mindre allvarliga problem kan resultera i att bilen underkänns utan krav på efterkontroll. Om detta händer måste du se till att reparera problemen så snart som möjligt och inte använda bilen mer än nödvändigt för att få problemen lösta.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring