När man väljer tillbehör till sitt fordon tänker många på olika saker som kan göra bilen mer attraktiv och personlig, men spoilers har också en praktisk funktion. Spoilerns historia går tillbaka till 1950-talet, då racingbilar började använda dem för att öka stabiliteten vid högre hastigheter. De fungerar genom att minska luftmotståndet och skapa nedåtgående tryck på bakaxeln, vilket ger bättre grepp och stabilitet på vägen.

Sedan dess har spoilers blivit allt vanligare på sportbilar och högpresterande fordon. Men det finns också andra typer av spoilers, som exempelvis frontspoiler som också kan minska luftmotståndet och förbättra bränsleekonomin.

En annan fördel med spoilers är att de kan förbättra utseendet på ett fordon. Men det är inte alla bilar som behöver en spoiler. Generellt är de mest effektiva på bilar med högre hastigheter och bakhjulsdrift, eftersom de kan förbättra stabiliteten. På framhjulsdrivna bilar kan en frontspoiler vara mer fördelaktig för att förbättra väggreppet och minska luftmotståndet.

Var används det?

Givetvis är spoilers inte bara till för att förbättra prestanda eller bränsleekonomi, utan de är också populära bland bilentusiaster för att förbättra utseendet på bilen. Spoilers är ofta tillgängliga i ett brett utbud av material, inklusive plast, kolfiber och aluminium. De kan också anpassas för att matcha bilens färg eller stil.

Fordonets aerodynamik och spoilerns roll

Fysiken bakom hur spoilers fungerar är ganska enkel. När ett fordon rör sig genom luften, bildas ett luftryck framför fordonet och ett lägre tryck bakom. Detta kan orsaka lyftkraft, särskilt vid höga hastigheter. Genom att installera en spoiler skapas extra tryck på baksidan av fordonet, vilket minskar lyftkraften och förbättrar stabiliteten vid höga hastigheter.

Spoilers finns i olika former, storlekar och material, och de kan monteras på både fram- och baksidan av bilen. Förutom att öka stabiliteten kan spoilers också förbättra bilens aerodynamik, vilket minskar luftmotståndet och därmed ökar bränsleeffektiviteten. Dessutom kan de också förbättra fordonets utseende, vilket är en stor fördel för många bilentusiaster.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring