Vad menas egentligen med reaktionssträcka? Du har förmodligen hör denna benämning förr, säkerligen i samband med att du studerat körkortsteori. Väldigt många har problem med att förstå skillnaderna i förhållande till reaktionssträcka, bromssträcka och stoppsträcka. Misströsta icke! Vi kommer gå igenom vad reaktionssträcka är och hur du gör för att beräkna den!

Vad är reaktionssträcka?

Detta är den sträcka som ditt fordon hinner färdas – från det att du upptäcker en fara, tills de att du trycker på bromspedalen och/eller väjer. Reaktionssträckans längd påverkas av bland annat:

  • Hastigheten du färdas i
  • Reaktionstiden

Eftersom en av faktorerna som påverkar reaktionssträckan är hastigheten kan man enkelt klura ut att reaktionssträckan ökar med bilens hastighet. Om du exempelvis färdas i 100 km/h blir reaktionssträckan dubbelt så lång mot om du hade kört i en hastighet på 50 km/h.

Reaktionstiden varierar självklart från person till person men i vanliga fall ligger den omkring 0,2–2 sekunder. De personer som man har mätt reaktionstiden på i olika tester visar att de mellan 45–54 år har bäst reaktionstid.

Räkna ut reaktionssträcka

Kort och gott finns det två metoder man använder för att räkna ut reaktionssträckan, varav ena är lite enklare och det är den vi kommer gå igenom, detta ger dig ett hum om reaktionssträckan – vilket innebär att denna metod är ungefärlig.

Reaktionssträcka = Hastigheten (ta bort sista siffran) X reaktionstiden X 3

För att exemplifiera gör vi en ekvation, om du kör i 70 km/h ser uträkningen ut så här:

7 x 1 x 3 = 21 meter

Om du färdas i en hastighet på 140 km/h blir sträckan i stället:

14 x 1 x 3 = 42 meter

Som vi kan se i exemplet dubbleras reaktionssträckan när hastigheten dubbleras.

Vad är stoppsträckan?

Stoppsträckan är den sträcka bilen färdas från att föraren ser faran tills bilen stannar. Stoppsträckan består av två delar. Reaktionssträcka och bromssträcka. Reaktionsträckan är sträckan bilen rullar när du ser en fara tills du börjar bromsa. Bromssträcka är den sträcka bilen rullar när du bromsar tills bilen stannar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring