Klimatbonusen kallas bonus-malus och är ett styrmedel vars syfte är att underlätta omställningen till miljöanpassade fordon, och bidra till att ställa om hela transportsektorn till fossilfria fordon. Därmed ska man nå de klimatmål som riksdagen har fattat beslut om.
Klimatbonusen är egentligen en av två delar, den andra delen utgör av malus, som är den straffbeskattningen som tar ut under en tre års period för fordon som har alldeles för höga koldioxid utsläpp.
Regeringen har aviserat att förändringar måste göras i bonus-malus-systemet för att styra utvecklingen av efterfrågan på klimatbonusbilar, begränsa kostnaden av bonus-malus, och stärka miljöarbetet. I enlighet med teknikutvecklingen förväntas en ytterligare ökning av försäljningen av låg emissions bilar, allt detta medför ett behov att ytterliga skräpa kraven för att vara berättigad till bonusen.
Ändringarna för 2022
Bonus-malus 2022 innebär att utsläppsgränsen för klimatvänliga bilar att hålla sig inom förordningens tillämpningsområde föreslås skärpas från nuvarande 60 gram koldioxid per kilometer till 50 gram koldioxid per kilometer. Dessutom föreslås sänkning av det maximala bonusbeloppet för klimatbonusbilar med mer än 0 men högst 50 gram koldioxidutsläpp från nuvarande cirka 45 000 kronor till cirka 20 000 kronor. Därför föreslås också att minimibonusbeloppet ändras från nuvarande cirka 10 000 kronor till 5 000 kronor.
Bonusen föreslås begränsas till bilar vars nypris inte överstiger 700 000 kronor. Pristaket omfattar alla biltyper som omfattas av förordningen, dvs. personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. Begränsningen påverkar vilka bilar som kan räknas till bonusen och gör att vissa bilmodeller inte ingår.
Ändringarna för 2023
2023 kommer nya ändringar i kraft. Till 2023 kommer bonus-malus systemet skärpa gränsen för hur stora utsläpp en klimatbil får ha. Man ska skärpa utsläppen från 50 gram koldioxid / kilometer till 30 gram koldioxid.
Man ska också sänka bonusbeloppet för de bilar som släpper ut noll gram koldioxid från 70 000 till 50 000 kronor. Man vill också sänka de högsta bonusbeloppet för de bilar som släpper ut mer än noll men mindre än 30 gram koldioxid från 20 000 till 10 000 kr.
OBS: Klimatbonusen slutar gälla den 8e November 2022. Läs mer här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/11/klimatbonusen-upphor-den-8-november/
2025 Malus gäller, men E85 och husbilar påverkas
Under 2024 och 2025 har regeringen fortsatt att justera systemet. Från och med den 1 februari 2025 slopas malusskatten helt för husbilar (personbil klass II), vilket innebär att många husbilsägare får en retroaktiv sänkning av fordonsskatten. Samtidigt skärps reglerna för etanol- och E85-bilar, som nu likställs med bensin- och dieselfordon i malusberäkningen. Dessa fordon har tidigare haft vissa fördelar, men omfattas nu fullt ut av den höjda fordonsskatten.
För bilköpare är det viktigt att känna till att bonus-delen i systemet inte längre gäller, samtidigt som malus fortsatt spelar en stor roll i ägandekostnaden, särskilt för bensin- och dieseldrivna fordon med höga utsläpp. Den som överväger att köpa ny bil bör därför alltid räkna in hur fordonets CO₂-utsläpp påverkar skatten under de tre första åren.
Nyfiken på vad din bil är värd?
Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.
Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare
Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning
Pengarna på kontot direkt
Gratis värdering online
Personliga bud av våra inköpare
Betalning och upphämtning inom 24h
Företag eller privatperson?
Vår tjänst vänder sig till er alla
Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet
Pengarna på kontot direkt vid hämtning
Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring