I Sverige finns idag 4 996 registrerade laddpunkter. Antalet laddstolpar har mer än dubblats sedan samma tid för två år sedan.

Enligt sajten Elbilsstatistik har vi idag nästan 17.000 laddstationer. Kan du tänka dig hela 17000 st stationer? det råder ingen tvekan om att branschen växer och att kapaciteten lär femdubblas närmsta åren.

Här är annan intressant fakta:

  • 413 304 Stycken laddbara fordon i Sverige
  • 17 007 Stycken publika laddpunkter i Sverige

Men vad är då en laddstation? (för den som inte vet)

Laddstationerna är utrustade med specialiserade laddare som är anpassade för att ladda elbilar på ett säkert och effektivt sätt. Många laddstationer är offentliga och kan användas av alla som har en elbil, medan andra är privata och endast tillgängliga för vissa personer eller företag. Laddstationerna spelar en viktig roll i utvecklingen av elbilar eftersom de möjliggör att elbilsägare enkelt kan ladda sina bilar när de behöver det.

Varför ska man ha en laddstation i hemmet?

En av de främsta anledningarna är att det kan vara bekvämt att kunna ladda sin elbil hemma, särskilt om man har en elbil som används som huvudsaklig transportmedel. Det kan också vara lättare att planera sin laddning om man har tillgång till en laddstation hemma, eftersom man inte behöver tänka på att hitta en offentlig laddstation när man behöver ladda sin bil. Dessutom kan det vara billigare att ladda sin bil hemma jämfört med att ladda på en offentlig laddstation, särskilt om man har tillgång till en laddstation med låg kostnad eller till och med gratis el.

Vart hittar man offentliga laddstationer i Sverige?

Det finns en mängd olika sätt att hitta offentliga laddstationer. En enkel metod är att använda Google på internet och skriva in ”offentliga laddstationer” tillsammans med det område man befinner sig i. Detta bör ge en lista över laddstationer i närheten, och många gånger kan man även få information om hur många lediga laddplatser det finns på varje station. Det finns också många appar och tjänster som erbjuder information om laddstationer, så det kan vara värt att undersöka om det finns några sådana i ditt område. Du kan också kontakta din lokala elbolag och fråga dem om var du kan hitta laddstationer i ditt område.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring