Ute efter en Nissan Leaf men undrar dess kostnad per mil? Jo det ska vi tala om. Nissan Leaf är en renodlad elbil som är populär på den svenska marknaden. Bland annat var det den mest sålda elbilen i Sverige under 2018. Vad som lockat många att välja Nissan Leaf är den låga driftkostnaden.

Uppskattad kostnad per mil för Nissan Leaf

Eftersom det handlar om en elbil går det inte att ge en exakt uppgift för Nissan Leaf. Mycket handlar om vilket elområde du befinner dig i, vad du har för elavtal och givetvis vad som händer i Sverige och omvärlden som påverkar elmarknaden. Enligt tillverkaren har Nissan Leaf en elförbrukning på ca 1,5 kWh per mil.

Med ett beräknat elpris på 1,86 kr per kWh så har Nissan en driftkostnad på ungefär 3,2 kr per mil. En del av energin försvinner vid laddning och blir värme. För litium jon batterier i en elbil som Nissan Leaf räknar man med att ca 15 % av energin går förlorad. I södra Sverige med elområde 4 har elpriset ofta varit ännu högre under senare tid. Då blir det vettigare att räkna med en driftkostnad på runt 4-5 kr per mil.

Nissan Leaf jämfört med bensin- och dieselbilar

Likt andra elbilar går det att slå fast att Nissan Leaf har en låg driftkostnad. Det beror på att även om elpriset har stigit, så är bensin och diesel betydligt dyrare som drivmedel. Den situationen lär heller inte förändras i framtiden på grund av målet att minska koldioxidutsläppen. I Sverige har det införts ett bonus malus-system som gynnar personbilar som klassas som miljöbilar (klimat bonusen upphör 8 november)

Nissan leaf klassas som miljöbil och blev utsedd till bästa miljöbil 2018 av Gröna Bilister. Miljöbilar har möjlighet att slippa betala fordonsskatt under de fem första åren. Om du äger en elbil har du även rätt att söka bidrag för egen laddstation i hemmet. För att summera kan det bli både billigt och bekvämt att satsa på en elbil som Nissan Leaf.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring