Hur mycket olja i bilen? En bil ska ha lagom mycket olja. Varken för mycket eller för lite olja är bra. Vilken oljenivå som är bäst beror på vilken bil det handlar om.

Oljenivån i bilen bör vara på en lagom nivå. Hur mycket olja som behövs beror på vilken bil det handlar om. Det beror också på vilken olja som du använder. Det viktigaste av allt när det kommer till olja är att den har rätt viskositet. När det kommer till oljenivå finns det ett streck på oljestickan som finns i bilen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Kolla oljan regelbundet

Tumregeln är att oljenivån ska ligga mellan strecken för miniminivån och den högsta nivån på stickan. Det är viktigt att det inte är för lite olja i bilen. För lite olja kan orsaka stora problem i motorn. Det råder delade åsikter huruvida du ska kontrollera oljan före eller efter att du kört med bilen. Det du ska tänka på är att oljan ska ha runnit ner i ordentligt innan du mäter och kontrollerar oljenivån.

Oljan finns i bilen för att smörja motorn men även rena den. Utan olja kan inte motorn fungera. Du bör kolla oljan i bilen regelbundet. Genom att göra det minskar du risken att få skador på motorn om oljenivån skulle bli för låg. Det är även lättare att upptäcka eventuella läckage som kan uppstå. Vilken olja som personbilen bör ha står oftast i instruktionsboken.

Använd oljestickan för att kolla oljenivån

Hur kollar man hur mycket olja det finns i bilen? När du ska kolla oljan i bilen tar du först upp stickan och torkar av den. Sedan stoppar du tillbaka sticka i behållaren för att sedan ta upp stickan och kolla hur långt upp på stickan oljan går. Kolla även hur oljan ser ut. Svart och grumlig olja är ett tecken på att det är dags att byta olja.

När du fyller på med olja är det bra att tänka på att inte fylla i för mycket eftersom för mycket olja inte heller är bra.

Tecken på för låg oljenivå

  1. Oljelampan lyser
  2. Motorn överhettas
  3. Motorn låter ovanligt högt eller annorlunda
  4. Minskad prestanda och acceleration
  5. Synliga oljefläckar under bilen
  6. Lågt oljetryck
  7. Avgaser med blå eller grå rök
  8. Varningsmeddelanden på instrumentpanelen
  9. Motorvarningar från bilens dator
  10. Svårt att starta motorn

Hur mycket olja bör olika bilmodeller ha?

Olika bilar behöver olika mängder olja beroende på motorns storlek och design. Mindre personbilar brukar oftast rymma mellan 3,5 och 4,5 liter olja, medan större fordon som SUV och lastbilar kan behöva mellan 5 och 8 liter. För att ta reda på exakt hur mycket olja just din bilmodell behöver, är det bäst att kolla i bilens instruktionsbok eller följa tillverkarens rekommendationer. Det är också viktigt att använda rätt typ av olja med rätt viskositet för att din motor ska fungera optimalt och hålla längre.