När grundades Volvo? AB Volvo är en mångsidig koncern som omfattar olika verksamhetsområden och är känt för sin produktion inom fordonsindustrin. Genom sina dotterbolag har de framgångsrikt tagit sig an olika sektorer. Årtalet när AB Volvo grundades är 1926, då som ett dotterbolag till SKF (Svenska Kullagerfabriken). Det var genom samarbetet mellan civilekonomen Assar Gabrielsson och teknikchefen Gustaf Larson som företaget började sin resa med att konstruera en personbil.

Volvo tillverkar mer än bara last- och personbilar

Volvo Cars, ett av dotterbolagen inom AB Volvo, är specialiserade på tillverkning av personbilar. Deras varumärke är synonymt med säkerhet och kvalitet och har vunnit erkännande över hela världen.

Volvo Trucks är en annan del av företaget som specialiserar sig på tillverkning av lastbilar. Deras lastbilar används globalt inom olika branscher och är kända för sin pålitlighet och robusthet.

Inom Volvo Buses tillverkar företaget bussar som används för kollektivtrafik runt om i världen. Deras fokus ligger på att erbjuda hållbara och effektiva transportlösningar.

Förutom personbilar, lastbilar och bussar är Volvo även aktiv inom anläggningsmaskiner genom Volvo Construction Equipment Group. Deras produkter används inom bygg- och anläggningsbranschen för att hantera olika arbetsuppgifter.

Volvo Penta är en del av företaget som specialiserar sig på tillverkning av motorer för marin- och off-road-applikationer. Deras motorer används inom båtar, fartyg och olika terrängfordon.

Första personbilen kom 1927

Den historiska dagen den 14 april 1927 markerade starten på Volvo Cars äventyr på vägarna när den allra första Volvobilen, ÖV4, körde ut från fabriken i Göteborg. Denna öppna modell med sin fyrcylindriga motor blev startskottet för ett varumärke som skulle bli känt för sin säkerhet och kvalitet över hela världen.

Komplex ägarstruktur och strategiska samarbeten

Idag ägs Volvo Car Group av Geely Holding, och deras koncernstruktur sträcker sig långt bortom personbilsproduktionen. Utöver Volvo Cars inkluderar koncernen mjukvaruföretaget Zenseact och mobilitetsföretaget Volvo On Demand. Dessa dotterbolag fyller olika funktioner inom fordonssektorn och bidrar till Volvos framsteg inom teknologi och kundupplevelse.

Volvo Car Group har också etablerat betydande samarbeten och ägarandelar i strategiska dotterbolag. Ett exempel är Polestar, ett eldrivet prestandamärke, där Volvo Cars äger 49,5 procent. Polestar är engagerade i att driva framtidens elbilar med sin unika design och innovation. Ett annat dotterbolag är LYNK & CO, ett snabbväxande varumärke där Volvo Cars äger 30 procent. LYNK & CO strävar efter att förändra hur vi äger och delar bilar genom att erbjuda innovativa mobilitetslösningar.

Ett annat spännande samarbete är NOVO Energy, som är ett samarbete mellan Volvo Cars och Northvolt. Volvo Cars äger 50 procent av Northvolt och genom NOVO Energy levererar de hållbara och högkvalitativa litiumjonbatterier som driver nästa generations helt eldrivna bilar från både Volvo och Polestar.

Genom dessa diversifierade ägarandelar och samarbeten strävar Volvo Car Group efter att vara en ledande aktör inom fordonsindustrin, inte bara genom sin framstående säkerhetsteknik och innovativa design, utan också genom att forma framtidens hållbara och elektrifierade fordonsflotta.

Läs mer: Vad är Volvo Polestar?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring