När ska man byta kamrem på VW transporter? Kamremmen sitter i bilmotorer för att synkronisera motoraxlarna så att de i sin tur kan koordinera motorns driftcyklar. Det är viktigt att kamremmen är mjuk, men den ska samtidigt ge en konstant spänning. Kraften från motorn ska nämligen överföras länge och kamremmen utsätts för mycket slitage både i och utanför motorn.

Så, när ska man byta kamrem och hur kan man upptäcka skador på kamremmen i tid?

VW originalkamrem och bytesintervall

När man ska byta kamrem på Volkswagen transporter är det viktigt att veta vad den här reservdelen faktiskt gör för din bil. Dessutom skiljer sig intervallen när det gäller byte av kamrem på VW transporter och andra modeller. Det är alltså inte säkert att just din bil omfattas av samma intervall som exempelvis en VW Passat.

En originalkamrem från VW är noggrant utvecklade för att klara av extremt slitage och dessutom på ett preciserat sätt passa VW-motorerna. När det är dags att byta kamrem på VW transporter är det alltid bäst att göra det på en auktoriserad Volkswagen-verkstad. Är du osäker på om kamremmen blivit bytt på din VW transport kan du också be om en noggrann kontroll. Sådant ska så klart finnas registrerat i serviceboken, men tyvärr händer det att inte allt finns dokumenterat på begagnade fordon.

Intervaller för att byta kamrem på VW transporter

Det är lite olika när det gäller vid vilket milantal VW transporter måste byta kamrem, men i regel är det efter 18 000 och senast vid 21 000 mil. På tillverkarens hemsida går att utläsa att den nya generationen VW-kamremmar klarar upp till 36 000 mil tack vare tåligt glasfiber, syntetiska fibrer och beläggning av nötningsbeständigt material.

Hur upptäcker man fel på kamrem på VW transporter?

Det finns några knep att ta till för att i tid upptäcka eventuella problem med en kamrem som nödvändigtvis inte ska bytas enligt intervallet. Hör du exempelvis märkliga ljud från din VW-motor är det dags att se över kamremmen. Det gäller även om motorn läcker olja eller helt enkelt inte startar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring