Hur fungerar förmånsvärde på bil? Om en anställd får en förmån via jobbet i form av en bil innebär det en besparing för den anställde i jämförelse med vad det hade kostat att äga den privat. Förmånsvärde är ordet för själva besparingen. Förmånsvärdet på bilen bestäms av en rad olika faktorer.
En förmånsbil är en bil som en anställd får använda i jobbet men även privat. Bilen tillhandahålls av arbetsgivaren. När en anställd får en förmånsbil anses det vara en löneförmån. Vilket innebär att den anställde ska betala skatt. När en anställd använder en bil privat tillkommer ett förmånsvärde för bilen som den anställde sen betalar skatt på varje månad.
Förmånsvärdet motsvarar besparingen som den anställde gör jämfört med att äga bilen. Förmånsvärdet på en bil är ett slags schablonbelopp som är baserat på bilens värde.
Nyfiken på vad din bil är värd?
Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.
Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare
Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning
Pengarna på kontot direkt
Gratis värdering online
Personliga bud av våra inköpare
Betalning och upphämtning inom 24h
Företag eller privatperson?
Vår tjänst vänder sig till er alla
Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet
Pengarna på kontot direkt vid hämtning
Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring
Förmånsvärde på bil kan reduceras om det är en miljöbil
Basbeloppet, bilmodell, tillägg för extrautrustning som inte ingår i själva baspriset, fordonsskatt och trängselskatt är det som ligger till grund för förmånsvärdet. Förmånsvärdet kan reduceras om det är en miljöbil. Arbetsgivaren kan sätta ner förmånsvärdet om det är en miljöbil vilket både är bra för plånboken och miljön.
Olika miljöbilar har dock olika regler vilket är bra att veta. Skatteverket har räknat ut schablonbelopp för alla bilmodeller. Det är ofta så att arbetsgivaren står för service och besiktning när det gäller förmånsbil vilket innebär att den anställde slipper vissa kostnader.
Nya regler kring elbilar och miljöbilar 2024–2025?
Sedan 2021 har reglerna för förmånsvärde successivt ändrats för att göra beskattningen mer neutral jämfört med privat bilägande. Tidigare nedsättning för elbilar och laddhybrider togs bort helt från och med 1 juli 2022, vilket innebar att förmånsvärdet höjdes för många klimatvänliga bilar.
Samtidigt har Skatteverket och regeringen gett signaler om att justeringar kan ske framåt för att uppmuntra elbilar i arbetslivet, bland annat genom möjligheten att sätta ner förmånsvärdet till 75 % av fullt värde om bilen saknar koldioxidutsläpp. Förmånsvärdet påverkas även av den nya bilens inköpspris, nybilsprislistor och extrautrustning, vilket gör det viktigt att hålla sig uppdaterad om aktuella schabloner hos Skatteverket.
Förmånsbilen kan användas privat
Den stora skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil är att en tjänstebil får inte användas privat. Den anställde får däremot använda en förmånsbil hur mycket som helst privat. Det finns en variant på förmånsbil som kallas personalbil. Då leasar eller äger företaget ifråga fortfarande bilen men den anställde står för alla kringskostnader med bilen genom ett löneavdrag på brutto lönen. Den anställde betalar även förmånsskatt.
https://www.youtube.com/watch?v=ZnG1TU4v320