Många bilister väljer nu att byta ut sitt fordon mot ett som är eldrivet, vilket är kostnadseffektivt och bättre för klimatet, men hur fungerar en elbil? Principen för elbilens uppbyggnad är enkel; ström överförs från ett batteri till bilens elmotor, vilket får bilen att röra sig framåt. Elbilsbatterier utvecklas snabbt och som elbilsägare är det bra att känna till hur elbilen fungerar för att kunna hålla stabil räckvidd i batteriet.
Nyfiken på vad din bil är värd?
Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.
Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare
Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning
Pengarna på kontot direkt
Gratis värdering online
Personliga bud av våra inköpare
Betalning och upphämtning inom 24h
Företag eller privatperson?
Vår tjänst vänder sig till er alla
Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet
Pengarna på kontot direkt vid hämtning
Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring
Elbilsmotorn
Elbilen består av ett batteri, kraftelektronik samt en eller ett flertal elmotorer med uppgift att driva hjulen. Det finns mycket färre komponenter och beståndsdelar i en elbil i jämförelse med en förbränningsmotor. Effekten hos bensinmotorer går aldrig över 30 procent, vilket innebär att hela 70 procent av den tillförda energin försvinner bort i form av värme.
Slitage över tid
När batteriet laddas slits det allt mer, vilket sker via små förändringar vid varje laddning. Men med åren blir slitaget märkbart. När elbilen har gått 16 000 mil har batteriet tappat upp till 15 % av den forna kapaciteten. Nya elbilar förväntas hålla längre och ha samma räckvidd under hela livslängden.
Det är bäst att ha elbilen i rumstemperatur, då batteriet slits mer när det är för varmt. Under varma somrar gör hög belastning batterierna varma, då de måste leverera extra hög strömstyrka. Vid snabbladdning blir de också varma. När temperaturen är för låg mister batteriet sin förmåga att flytta strömstyrkan från låg till hög nivå och laddas mer långsamt. Därför har moderna elbilar väl isolerade batterier, vilket ger en mer jämn temperatur.
Förläng batteriets livslängd
Att ladda elbilsbatteriet ger mest slitage. Även att låta batteriet bli helt urladdat är en dålig idé, då det kan skapa permanenta batteriskador. Från producenthåll har lösningen varit att göra det omöjligt för konsumenten att använda hela batterikapaciteten. När skärmen indikerar att batteriet är laddat till 100 % är det snarare laddat till 95 %.
Nya innovationer och regler kring elbilar
Under de senaste åren har utvecklingen av elbilar tagit stora kliv. Flera tillverkare har börjat använda så kallade LFP-batterier (litiumjärnfosfat) i stället för de traditionella NMC-varianterna. Fördelarna? Längre livslängd, bättre tålighet mot värme och så klart lägre kostnader. Samtidigt pågår tester med solid state-batterier, som förväntas fördubbla räckvidden och halvera laddtiderna inom några år. Många elbilar får nu också tvåvägsladdning (V2G och V2H), vilket innebär att bilen inte bara kan laddas, utan även ge tillbaka el till hemmet eller elnätet. Detta har blivit särskilt intressant i takt med att elpriserna svänger och hushåll söker smartare sätt att lagra och använda energi.
Nya krav för laddning och säkerhet
Från 2024 gäller nya EU-regler som påverkar både tillverkare och elbilsägare. Alla nya offentliga laddstationer i EU måste erbjuda kortbetalning direkt vid stolpen, något som tidigare varit en frustrerande brist för många förare. Dessutom införs högre krav på cybersäkerhet i uppkopplade bilar för att skydda mot hackerattacker.
För nyproducerade elbilar ställs även strängare krav på återvinning av batterier. Minst 70 % av batteriets vikt ska återanvändas eller återvinnas på ett miljösäkert sätt och tillverkarna måste kunna visa var varje cell kommer ifrån. Det innebär att både konsumenter och företag får bättre insyn i hållbarhetskedjan.
Det sägs att elmotorn är ungefär lika effektiv vid olika varvtal. Samtidigt säger man att det drar mer energi att accelerera snabbt till den fart man vill uppnå. Varför kostar snabb acceleration mer än långsam trots att det går på motsvarande kortare tid? Idealt borde det inte vara någon skillnad. Är det batteriet som mår sämre av ett högre (men kortare) effektuttag? Eller fungerar motorn också sämre då?