När det gäller miljöbilar är hybriden ett alternativ som kan köra helt på el under flera kortare sträckor. Räckvidden varierar mellan olika modeller, även om just det måttet inte är lika förekommande för hybrider som laddningsbara elbilar eftersom hybrid bilar drivs främst på fossila bränslen. Om du planerar att köpa en hybrid är det viktigt att utgå från din vardag och hur du använder bilen.

Det har dock hänt en hel del på slutet när det gäller räckvidd och hur långt du kan köra på el med hybridbilar. Idag finns det betydligt fler alternativ och här kan du läsa lite mer om faktorer som avgör vilken hybrid som har längst räckvidd.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad är den normala räckvidden för en hybrid?

En klassisk hybridbil går inte att ladda direkt via ett uttag som exempelvis laddhybrider. Det är i det här fallet bara under körning som bilens batteri laddas och då genom bland annat bromskraftåtervinning.

Hybriden växlar alltså mellan att drivas på batteri och bilens förbränningsmotor. Av den anledningen är det inte lika vanligt att tala i termer som räckvidd när det gäller hybrid. Räckvidden för hybrider beror nämligen mest på hur dina körrutiner ser ut och även körsträckan. Dessutom påverkar även trafiken, det vill säga om du kör i stadstrafik eller på landsväg.

Om du ändå önskar veta ett mer exakt mått på räckvidd för hybrider brukar det vara några kilometers sträcka. Du kan alltså köra flera sträckor, men inte särskilt långa under samma körning.

För vem är en hybrid ett bra alternativ?

Om du inte har möjlighet att ladda elbilen är hybriden ett bra alternativ. Oavsett hur lång räckvidd hybriden har är den miljövänlig tack vare att bilens elmotor samt batteri bistår förbränningsmotorn under körningen. Du kan alltså köra många kilometer utan att bidra till avgasutsläpp och det gynnar även den egna plånboken.

Toyota och Kia är två exempel på biltillverkare som ligger i framkanten när det gäller kraftfulla hybrider. Det finns bland annat en modell från Toyota som genererar el även i samband med inbromsning. Samma gäller när bilen rullar utan att du accelererar.