På väg att köpa elbil? Kul! Den vanligaste frågan som dyker upp när man går i elbilstankarna är förstås hur, när och var du ska ladda din framtida elbil. Även om det faktiskt går att ladda elbil i vanligt eluttag är detta något som du starkt avråds ifrån.

Laddar du elbilen i ett vanligt eluttag finns det en risk att hela elanläggningen i huset överhettas, eftersom ett vanligt eluttag inte är anpassat för den typen av kapacitet. Det du ska göra är istället att installera en laddbox, vilken ger dig en säker laddning som du dessutom både kan styra och övervaka. Vad krävs för att ladda elbil hemma?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Ladda elbil hemma med laddbox

En laddbox installeras av en auktoriserad elfirma och tillsammans kommer ni fram till vad för lösning som passar just era behov. Det finns olika typer av laddboxar beroende på om du vill ha den inomhus eller utomhus till exempel. Ska du ladda en eller flera bilar? Din nuvarande elanläggning påverkas på så sätt att kablar behöver dras fram, samt att en jordfelsbrytare kan komma att behöva installeras om sådan inte redan finns.

Beroende på laddbox och vilken effekt den har, kan du även behöva installera en annan huvudsäkring samt effektvakt och/eller lastbalansering. Allt detta hjälper din elfirma dig med. Är det så att även elmätaren behöver bytas ut, är det ditt elnätbolag som ansvarar för det och som du ska vända dig till.

Grön teknik

Som privatperson och fastighetsägare har du rätt att ansöka om skattereduktion för installation av så kallad grön teknik, när du installerar en laddbox hemma. Detta ersätter det gamla bidraget som kunde ansökas om före 31 december 2020. Den nuvarande skattereduktionen fungerar precis som rot- och rutavdrag, det vill säga 50% av kostnaden för arbete och material för installationen, får dras av. Det är dock en egen skattereduktion som ansöks om utöver eventuellt rot eller rut.

Vad krävs då för att ladda en elbil hemma på ett säkert sätt? Jo, en laddbox.