Har du just köpt elbil, eller funderar på att skaffa? Precis i början kan det vara mycket att tänka på, framförallt vad gäller laddningen av bilen. En vanlig komponent vad gäller elbilsladdning är en så kallad laddbox. Nedan följer en förklaring till vad en laddbox är, och varför det är smart att ha en sådan om du äger eller planerar att äga en elbil.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad är en laddbox?

Även om det går att ladda en elbil med ett vanligt eluttag, så rekommenderas det inte av Elsäkerhetsverket. Förutom att vara en ren säkerhetsrisk kan det också innebära att säkringarna i huset eller byggnaden går, framförallt då annan elektronik också används. Med en laddbox installerad så sker laddningen igenom den, och laddboxen kontrollerar då elflödet och kan balansera det. Laddboxen innehåller jordfelsbrytare och så kallat DC-skydd som förhindrar likströmsläckage.

Varför skaffa laddbox till elbil?

Som tidigare nämnts så finns det risker med att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag. Eftersom det drar mycket ström att ladda en elbil kan laddning i vägguttag orsaka att propparna i byggnaden går, eller i värsta fall en brand. Elbilar kan även laddas publikt via bland annat laddstolpar, men detta kostar en del. Med en laddbox kan du ladda elbilen hemma på ett säkert sätt och spara pengar.

Att ladda bilen via laddbox går också flera gånger snabbare än att ladda via vanligt uttag. Det går inte lika snabbt som via snabbladdning ute på vägarna, men eftersom laddningen sker på hemmaplan kan bilen stå och ladda under natten eller vid andra tidpunkter då den inte används.

Många laddboxar kan också kopplas upp mot nätet och ge dig statistik över laddningen. Du kan då se hur ofta och hur mycket du laddar bilen, hur mycket du betalar för laddningen, och var laddningsnivån på batteriet ligger för tillfället. Med hjälp av denna översikt kan du optimera ditt användande och spara pengar och energi.