I Sverige har elbilsmarknaden vuxit starkt under de senaste åren och därför är det även många som vill veta mer om hur laddningen går till. Du kan ladda på offentliga stationer, men det mest praktiskt är så klart att ladda plug-in hybrid hemma. En plug-in hybrid kan också gå under namnet laddhybrid och just den här typen är en av svenskarnas favorit när det gäller miljöbilar.

Här får du lära dig mer om hur lång tid det tar och hur det fungerar att ladda en plug-in hybrid.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur skiljer sig plug in hybrid från elhybrid?

Den konkreta skillnaden är att du helt enkelt kan ladda plug-in hybriden med en laddsladd hemma eller på en station. Du kan alltså ladda hela natten om du exempelvis har möjligheten att ladda din plug-in hybrid hemma, och sedan köra längre sträckor på enbart el.

Det finns dock inget krav på att ägare till elbilar måste ha en egen laddstation i garaget. Du kan alltså även ladda i ett vanligt eluttag med bilens egna kabel (rekommenderas inte av elsäkerhetsverket), men fördelarna är fler med att ladda plug-in hybrid hemma.

Är det dyrt att ladda plug in hybrid hemma?

Det är inte gratis att plugga in hybriden för laddning i garaget eller i anslutning till huset, men det går att få ekonomiska bidrag. Idag finns bland annat ett stöd för dig som behöver ladda plug-in hybrid hemma, vilket täcker en del av utrustningen samt installationen av din laddstation hemma. Läs mer här om kostnaden att ladda en laddhybrid.

Kör du på helt eldriven bil kan du dessutom minska bränslekostnaderna avsevärt och när du laddar med plug-in hybrid hemma är det möjligt. i snitt Ca 100-200 kr per fulltank beroende på val av bil.

Tar laddningen lång tid?

Det varierar hur många timmar som behövs för att ladda elhybridens batteri tillräckligt. Vissa modeller behöver inte mer än en knapp timme medan andra bilar kräver upp till 12 timmar. Det är batteriets storlek som avgör samt laddstationens hastighet.

En laddbox är det mest praktiska tillbehöret vid plug-in hybrid laddning hemma. Då tar det cirka sex till tio timmar vilket är perfekt eftersom det normalt sett är fulladdat över en natt.